Strategie profilaktyki i leczenia wad i chorób wzroku a „wrażliwość duchowa” w systemie ochrony zdrowia - Dycht , Marzena (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Podjęta w artykule problematyka oscyluje wokół charakterystyki wad wzroku i chorób wzroku, które stanowią znaczne obciążenie dla gospodarki i systemów ochrony zdrowia w wielu krajach. Wymieniono dostępne strategie i zalecenia mające na celu obniżenie kosztów leczenia chorób i wad wzroku oraz istniejące metody profilaktyki i leczenia chorób oczu, które należą do najskuteczniejszych i najbardziej opłacalnych stosowanych w profilaktyce. Autor podejmuje próbę oszacowania całkowitych kosztów dla społeczeństwa i jednostki. W artykule podjęto również refleksję nad oceną jakości w systemie ochrony zdrowia.