Parlamentarny spór o in vitro - Błaszczyk , Ewa (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W Polsce metoda zapłodnienia pozaustrojowego jest stosowana od ponad 25 lat w leczeniu niepłodnych par. Kwestie związane z in vitro są stale poruszane w debatach parlamentarnych. Dyskusja w parlamencie dotyczy przede wszystkim tego, kto i na jakiej podstawie mógłby skorzystać z refundacji metody zapłodnienia in vitro. Ustawowe rozwiązanie problemu wydaje się odległe, choćby dlatego, że w samej partii rządzącej są dwa projekty ustaw i nie ma konsensusu. Jest jednak jedno tymczasowe rozwiązanie, czyli program zdrowotny Ministra Zdrowia: Leczenie Niepłodności Metodą IVF.