Posługa duszpasterska salezjanów w parafii pod wezwaniem Świętej Trójcy w Czaplinku w latach 1945-2013 - Wiązowski , Eugeniusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Pierwszym salezjaninem, który 12 sierpnia 1945 r. rozpoczął posługę duszpasterską w parafii Świętej Trójcy w Czaplinku był ks. Bernard Zawada. W okresie 68 lat do Zgromadzenia Salezjańskiego należało 12 proboszczów. Od 1947 r. wśród personelu pomocniczego było 70 księży, z których 26 już nie żyje. Było też 25 adiunktów, którzy pomagali kapłanom w ich duszpasterstwie. W parafii było też dwóch koadiutorów. Poza kościołem parafialnym księża służyli także w 9 okolicznych kościołach. Dwa z nich zostały zbudowane przez salezjanów na ruinach starych kościołów. Po oddzieleniu się od macierzystej parafii i utworzeniu trzech nowych parafii, do służby pozostają dwa kościoły znajdujące się na terenie miasta: parafialny pw. Św. Trójcy i pomocniczy pw. Podwyższenia Krzyża. Działa również oratorium i 10 różnych wspólnot parafialnych.