Kompozytor kreatywności biblijnej jako apologeta chrześcijaństwa w świetle myśli Josepha Ratzingera - Dudkiewicz , Emilia (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Dzisiejszy świat stopniowo przekształca się w „globalną wioskę”. Dominujący konsumpcjonizm przyczynia się do kryzysu kulturowego; jednocześnie pojawia się silna potrzeba duchowości (rozumianej w szerokim kontekście). Współczesny człowiek potrzebuje nowej ewangelizacji. Według Josepha Ratzingera apologia chrześcijaństwa mogła opierać się na dwóch głównych argumentach: świętych i sztuce. Przeprosiny świętych dokonują się poprzez świadectwo tych, którzy doświadczyli obecności Boga i żyją z Nim na co dzień. Apologia poprzez sztukę zawierającą przesłanie teologiczne jest formą dialogu między doświadczeniem obecności Boga a ludzkimi uczuciami. Kompozytor spełniający kryteria twórcy biblijnego może stać się chrześcijańskim apologetą, co potwierdzają biografie i wypowiedzi wybranych artystów.