O zmianie klimatu szkoły. Kilka uwag na marginesie pracy B. Preble’a i R. Gordona „Transforming School Climate and Learning. Beyond Bullying and Compliance” - Tłuściak-Deliowska, Aleksandra (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W opracowaniu przedstawiono kilka refleksji na temat znaczenia klimatu szkoły w nauczaniu i wychowaniu. Autorka koncentruje się w szczególności na związku między klimatem szkoły a zachowaniami agresywnymi wśród uczniów. Praktyczne efekty badań dotyczących tej problematyki i jej implikacji to różnorodne inicjatywy promujące pozytywną atmosferę w szkole. Artykuł omawia proces SafeMeasures szczegółowo opisany w „Transforming School Climate and Learning. Beyond Bullying and Compliance” B. Preble'a i R. Gordona, który opiera się na badaniach w działaniu i ma na celu poprawę klimatu w szkole.