Mobbing w wychowaniu - Kosmatka, Romualda Małgorzata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Słowo „mobbing” pochodzi od angielskiego słowa „mob” – chaotyczny tłum ludzi, zwykłych ludzi, tłum zaangażowany w bezprawną przemoc – i oznacza „atakować, nękać, otaczać”. Czynnikami, które pozwalają prognozować zachowania przemocowe są: przestępczość rodziców, temperament dziecka, niewielkie wsparcie ze strony opiekuna (najczęściej matki) oraz stosowanie metod wychowawczych opartych na sile i permisywnej postawie rodziców, którzy tolerują agresywne zachowania dziecka wobec rodzeństwa, rówieśników i dorośli. Pojawianiu się zachowań agresywnych dzieci sprzyjają składowe stylu wychowania w rodzinie oraz zależności między nimi. Aby wspomóc wychowanie bez przemocy, warto zastanowić się nad modelem rodzicielstwa sytuacyjnego. Skuteczna profilaktyka zachowań agresywnych powinna obejmować propozycje programów skierowanych w pierwszej kolejności do rodziców. Kluczowe jest nauczenie rodziców, jak reagować na niewłaściwe zachowanie bez uciekania się do przemocy.