Pocysterskie opactwo w Lądzie jako centrum kultury. Podsumowanie badań - Sadowski , Ryszard; Skowroński , Bartłomiej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Niniejszy artykuł jest czwartym z serii zatytułowanej „Pocysterskie opactwo w Lądzie jako ośrodek kultury”. Artykuły pierwszy i drugi ukazały się w „Seminare” t. 35, nr 3 i 4 w 2014 r. trzeci esej ukazał się w „Seminare” Vol. 36, nr 1 w 2015 r. Niniejszy esej stanowi podsumowanie całości badań przeprowadzonych w okresie od 4 września do 4 października 2013 r. Wyniki badań wskazują na duże zainteresowanie zabytkiem i wyznaczają nowe kierunki przyszłych propozycji kulturalnych. W artykule zwrócono uwagę na potrzebę dalszych badań dotyczących dzieci i młodzieży, gdyż ta grupa wiekowa była w badaniach reprezentowana marginalnie. Ważną część wszystkich odwiedzających klasztor w Lądzie stanowią dzieci i młodzież ze szkół podstawowych.