Kult Nemezis w starożytnym Rzymie - Karczewska , Helena (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W starożytnym Rzymie Nemezis, znana przede wszystkim jako bogini zemsty, była również czczona jako bóstwo oburzenia i kary. Kierowała ludzkimi sprawami, decydowała o ludzkim szczęściu i nieszczęściu, strzegła prawa. Kult Nemezis sięga V w. p.n.e. Grecji, jednak szczególnie żywy był w Rzymie, zwłaszcza w czasach Cesarstwa, kiedy zajmował szczególne miejsce w religii rzymskiej. Źródła literackie, a także przedstawienia ikonograficzne przedstawiają Nemezisa jako strażnika prawa i porządku państwa. Nemezis w starożytnym Rzymie był przede wszystkim mecenasem zabaw odbywających się w amfiteatrach. Stała się głównym obiektem kultu wśród gladiatorów i venatores. Jednym z najciekawszych przedstawień jest jednak kukła Nemezis depcząca leżące ludzkie ciało, która stała się ważnym elementem imperialnej propagandy, zwłaszcza za panowania Trajana i Hadriana.