Graduał Jana Łaskiego na tle jego fundacji ksiąg liturgicznych - Grajewski , Czesław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł jest ogólnym wprowadzeniem do ksiąg liturgicznych, ze szczególnym uwzględnieniem Graduału, ufundowanych przez prymasa Jana Łaskiego ok. 1520 dla kościoła w Łasku. Dokładna liczba ksiąg nie jest znana, przypuszczalnie było ich dziewięć. Do dziś zachowało się siedem ksiąg: dwa tomy Graduału, dwa tomy Antyfonarza, dwa Psałterze i jedno Kantatorium. Właściwie Graduały i jeden z Psałterzy pozostają w Archiwum Państwowym w Łodzi.