Inspiracje muzyką dawną w twórczości kompozytorskiej Pawła Łukaszewskiego na przykładzie wybranych utworów: „Luctus Mariae”, „Via Crucis” i „Resurrectio” - Łukaszewski , Marcin (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł omawia wybrane aspekty twórczości Pawła Łukaszewskiego (ur. 1968), polskiego kompozytora pracującego na Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina w Warszawie. Twórczość muzyczna Łukaszewskiego to przede wszystkim muzyka sakralna. W artykule opisano cechy jego techniki kompozytorskiej, inspiracje czerpane z muzyki dawnej oraz użycie figur retorycznych w trzech utworach: Luctus Mariae, Via Crucis i Resurrectio. Wszystkie prace są napisane dla tekstów łacińskich. Luctus Mariae – do współczesnej poezji łacińskiej Jerzego Wojtczaka-Szyszkowskiego, pozostałe do tekstów liturgicznych i fragmentów Pisma Świętego. Łukaszewski określa swój język muzyczny jako „odnowioną tonację”. W prezentowanych utworach autor wprowadza następujące muzyczne figury retoryczne: saltus duriusculus, exclamatio, aposiopesis, suspiratio, dispositio. Symboliczne jest również zestawienie i przemyślane użycie formalnego przebiegu w tych utworach.