Historia Mszału Rodziny Salezjańskiej - Błaszczyk , Radosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Niniejsza praca naukowa omawia genezę Mszału Rodziny Salezjańskiej. Rozpoczyna się zarysem jego etiologii, podkreślając przyczyny powstania Mszału. Następnie autor przedstawia etapy jego powstawania począwszy od pierwszego i drugiego Mszału Rodziny Salezjańskiej, aż do wydania w języku polskim. Każdy z tych mszałów został szczegółowo omówiony i scharakteryzowany w odniesieniu do współczesnego kalendarza Rodziny Salezjańskiej.