Rola ciała w walce duchowej w „Drabinie Raju” św. Jana Klimaka - Jasiewicz, Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Poprzez swoje wcielenie Chrystus uświęcił całe materialne stworzenie, w tym ludzkie ciało, które w ten sposób stało się kanałem łaski Bożej. Ten temat uwielbionego ciała jest centralny dla duchowości patrystycznej i ascetycznej. Tak więc Climacus przyjmuje podobną postawę i przedstawia ciało jako „przyjaciela”, „sojusznika”, „pomocnika” i „obrońcę”. Teologia Climacusa w żaden sposób nie neguje sensu ciała, chociaż mówi o trzech różnych, ale zasadniczo podobnych sposobach prowadzenia tej ascetycznej walki: izolacji (apotagê, kseniteia), drodze „królewskiej” i umartwieniu. Chociaż ciało zostało zniszczone przez grzech pierworodny, ze swej natury nie jest grzeszne ani święte; ale może być uświęcony. John Climacus po prostu informuje swoich czytelników, że przemienienie jest możliwe tu i teraz.