Świat jako otchłań morska. „Saeculum” w nauczaniu św. Hilarego z Poitiers - Karczewska, Helena (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Saeculum w nauczaniu Hilarego to określenie odnoszące się do ludzkości pozostającej pod wpływem grzechu i złych duchów. Biskup Poitiers, opierając się na Piśmie Świętym, porównuje rzeczywistość ziemską do wzburzonego i bezdennego morza lub do głębin morskich i opisuje sposób działania saeculum: łagodna i delikatna bryza morska symbolizuje przebiegłe działania heretyków i gwałtownych burze i burze odpowiadają atakom pogan i złych duchów. Przedstawiając świat jako morską otchłań, biskup wskazuje na naturę saeculum, pełnego niebezpieczeństw dla wiary człowieka. Jednocześnie stara się nakłonić wierzących do pracy nad sobą i wskazuje, jak postępować z saeculum. W nauczaniu Hilarego najważniejsza jest wiara w kontakcie z rzeczywistością ziemską. Głoszenie Chrystusa, jak również post i modlitwa są pożyteczne dla wierzącego. Hilary wyraźnie pokazuje, że saeculum przyczynia się do duchowego rozwoju człowieka, chociaż niesie ze sobą wiele zagrożeń.