Represje państwa wobec Kościoła katolickiego w Hiszpanii w latach trzydziestych XX wieku - Szubtarski, Grzegorz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł jest próbą zobrazowania prześladowań Kościoła hiszpańskiego w XX wieku, ze szczególnym uwzględnieniem lat trzydziestych. Pierwsza część zawiera ogólną charakterystykę kościoła hiszpańskiego i jego wkładu w chrześcijaństwo na całym świecie. Druga część przedstawia początkowe represje w XIX wieku, które nasiliły się w następnym stuleciu. Taka perspektywa ułatwia zrozumienie brutalnych prześladowań chrześcijan podczas wojny domowej, opisanych w trzeciej części artykułu. Czwarta część przedstawia reakcję Kościoła na zaistniałą sytuację. W piątej części przedstawiono przegląd skutków napiętych relacji między państwem a Kościołem.