Barbarzyńcy według Salwiana z Marsylii - Kołosowski, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W De gubernatione Dei Salwian z Marsylii ocenia barbarzyńców w sposób negatywny i pozytywny. Można nawet odnieść wrażenie, że Salwian wygłasza pochwałę na cześć barbarzyńców. Wiedza przekazywana przez Salwiana na temat barbarzyńców ma charakter ogólny, wręcz pobieżny. Wiedza ta wywodzi się z pewnego kanonu retoryczno-literackiego, jaki wtedy krążył. Salwian nie podaje bezpośrednio od niego więcej informacji na temat barbarzyńców. Chociaż Salwian określa negatywne cechy poszczególnych narodów barbarzyńskich, nie jest specjalnie zainteresowany ukazywaniem ich negatywnego obrazu. Salwian ukazuje barbarzyńców w retorycznym kontraście do katolików. Pogańscy lub ariańscy barbarzyńcy są w wielu przypadkach przedstawiani jako lepsi od rzymskich katolików, a ich wina jest mniejsza.