Negatywne skutki bezrobocia wtórnego - Koral, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Zjawisko bezrobocia – a w szczególności bezrobocia powtarzalnego – jest obecnie najważniejszym problemem społecznym dotykającym setki milionów ludzi na całym świecie i miliony w Polsce. Zagraża różnym grupom społecznym i wiekowym, w szczególności młodzieży, kobietom i osobom o najniższym poziomie wykształcenia. Powtarzające się bezrobocie jest złem, ponieważ spycha pracowników na margines społeczeństwa, powodując postępujące ubóstwo, nędzę, narastający stres oraz degradację społeczną i moralną. Powoduje konflikty w życiu rodzinnym, przyczynia się do rozpadu więzi małżeńskich i negatywnie wpływa na relacje między członkami rodziny.