Uzależnienia od Internetu w okresie dorastania. Badania wśród młodzieży rzymskiej: La dipendenza da Internet tra gli adolescenti. Una ricerca sul territorio Romano. - Formella, Zbigniew; Nicoli, Marco (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł przedstawia wyniki badań przeprowadzonych wśród 948 młodzieży (11-19 lat) na terenie miasta Rzym. Celem badania była analiza i kategoryzacja używania Internetu. Po podsumowaniu wyników wyodrębniono wśród uczestników badań trzy kategorie użytkowników: użytkownicy normalni, użytkownicy nadużywający/uzależnieni od Internetu (4% badanej populacji) i użytkownicy z pogranicza ryzyka w nadużywaniu czy też uzależnieniu się od Internetu (37,8%). Został określony profil młodego, dorastającego człowieka uzależnionego od Internetu i jest nim: chłopak, 13 lat; łączy się z Internetem przeważnie w domu i to najczęściej we własnym pokoju; używa Internetu zwykle po to, aby być obecnym w Social Network i na czatach; twierdzi, iż rodzice interesują się jego obecnością w przestrzeni wirtualnej; posiada swoją stronę na Facebooku. Profil ten może być pomocny w ewentualnych działaniach prewencyjnych wobec zagrożenia wirtualnego dzieci i młodzieży.