Krystyna z Markyate – wprowadzenie do Żywotu - Głusiuk, Anna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W niniejszym artykule przedstawiono informacje o Krystynie, świętej, eremicie i późniejszej przełożonej w Markyate, która w XII wieku mieszkała w Anglii. Opracowanie ma na celu przybliżenie osoby świętej, tak mało znanej w Polsce. Aby zachęcić do lektury „Żywotu”, autor obok szkicu biografii świętej omawia rolę kobiet w średniowieczu oraz nawiązuje do niezwykłej przyjaźni Krystyny ​​z opatem jednego z najbardziej wpływowych klasztorów z XII-wiecznej Anglii – Geoffreya z Gorham – który po swojej śmierci stał się przyczyną damnatio memoriae.