System prewencyjny ks. Jana Bosko w badaniach ks. prof. Józefa Wilka SDB - Bieleń, Robert (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł jest analizą badań prowadzonych przez nieżyjącego już prof. Józefa Wilka SDB nad systemem prewencyjnym stworzonym przez św. Ks. Bosko. Ponieważ był salezjaninem z wykształceniem duszpasterskim i pedagogicznym, ks. Wilk analizował system prewencyjny w kontekście tych trzech obszarów. Stąd dla ks. Wilka, system prewencyjny był przede wszystkim dziedzictwem salezjańskim. Istotę systemu prewencyjnego stanowiła dla niego miłość wychowawcza, a wierność młodzieży uważał za aktualizację systemu prewencyjnego. Uznał także salezjańską duchowość młodzieżową za ogólną propozycję, wynikającą z systemu prewencyjnego.