Wychowanie i duchowość w praktyce systemu prewencyjnego Jana Bosko - Chrobak, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Refleksja pedagogiczna zawsze wiązała się z przekonaniem, że wychowanie jest sztuką i wymaga szczególnego rodzaju wrażliwości, nowatorskich działań i twórczego zaangażowania. System wychowawczy Księdza Bosko, w którym specyficznymi zasobami są rozum, religia i wychowanie pełne miłości, wyznacza wychowawcom i wychowankom postawę świadectwa życia zakonnego i otwartości na wartości religijne. System ten charakteryzuje pięć głównych elementów: konkretność, głęboka duchowość, uniwersalizm, szerokie otwarcie na wielu odbiorców oraz możliwość zaangażowania wielu współpracowników. System prewencyjny nazywany jest „doświadczeniem duchowym”, a nie tylko pedagogiką. Duchowość jako dyspozycja człowieka reprezentuje potencjał, który można rozwijać przez całe życie.