Wymiana edukacyjna i nowe możliwości — Perspektywy polskich stypendystów programu Erazmus w Portugalii - Wiśniewski, Rafał; Bukalska, Izabela (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Program Erazmus został wprowadzony oficjalnie w 1987 roku pomimo niezadowolenia części krajów członkowskich posiadających już samodzielne rozwiązania w zakresie mobilności edukacyjnej. Nowy program miał natomiast realizować pewne dalekosiężne cele, wykraczające poza interesy poszczególnych państw. Osiągnięcie zamierzeń programu wiązało się z pewnymi trudnościami ponieważ procesy zapoczątkowane przez program wymiany studenckiej trwają wiele lat i powinny współgrać ze zmianami zachodzącymi w tym czasie w sferze edukacji. Ogólne cele powinny poza tym łączyć się z interesami poszczególnych instytucji a nade wszystko indywidualnymi planami studentów. W naszym studium przeanalizowaliśmy doświadczenia 21 polskich uczestników stypendium Erazmus w Portugalii. Koncentrowaliśmy się na specyfice wybranej lokalizacji, ale nie tylko. Przeanalizowaliśmy oczekiwania studentów zestawiając je później z oceną korzyści jakie wyniknęły dla nich z pobytu. Zasadniczym pytaniem było, czy efekty wpisują się w zamierzenia twórców samego programu. Okazały się one dosyć spójne z pewnymi wyjątkami, jak np. możliwość uczestnictwa w zajęciach w językach innych niż portugalski.