Geneza i źródła wolności religii w europejskiej przestrzeni politycznej i prawnej - Kącka, Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Osoba jako istota ludzka ma swoje naturalne prawa. Należą do nich między innymi prawo do życia, do wyrażania swoich poglądów oraz prawo do prywatności. Prawa te są fundamentalne i niepodważalne. Wśród nich jest jedna z najważniejszych wolności – prawo do wolności religijnej. Będąc jedną z najważniejszych zasad, jej prostota i naturalność budzą jednocześnie wiele wątpliwości. Niniejsze opracowanie ma na celu ogólne przedstawienie zasad prawa do wolności wyznania: genezę i historię powstania tego prawa oraz drogę do jego sankcjonowania. W artykule omówiono także najważniejsze współczesne dokumenty gwarantujące tę wolność oraz orzecznictwo Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w sprawach o naruszenie praw religijnych.