Ilość pożywienia i posiłków oraz czas ich spożywania w klasztorach starożytnych - Dziewulski, Jakub (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Ilość i czas posiłków w różnych klasztorach ewoluowały wraz z rozwojem monastycyzmu chrześcijańskiego. Choć założył liczne wspólnoty, twórca pierwszej „Reguły” Pachomiusz nie widział potrzeby precyzyjnego uregulowania tej kwestii. Jednak kolejni autorzy pisząc przepisy w coraz większym stopniu odnosili się do tego problemu. Analiza wybranych reguł ujawnia, że ​​szczytem rozwoju ustawodawstwa zakonnego w tej materii były reguły Benedykta i tajemniczego Mistrza, które regulowały nawet ilość chleba, jaką mnisi powinni spożywać każdego dnia.