Społeczny i narodowy charakter wskazań abpa Antoniego Nowowiejskiego dla duchowieństwa płockiego w kontekście problemów bezrobocia i emigracji po roku 1918 - Wesołowski, Dariusz T. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Bezrobocie i emigracja były najważniejszymi i najpilniejszymi troskami, które trapiły Polskę wkrótce po jej odrodzeniu w 1918 r. Kościół katolicki podjął działania w obu tych dziedzinach, inspirowany naukami papieży Leona XIII i Piusa XI dotyczącymi tzw. ”. Inspiracje te trafnie zinterpretował i praktycznie zrealizował Antoni Julian Nowowiejski, biskup płocki, znany dziś jako działacz społeczny i reformator. Niniejszy tekst analizuje specyficzne działania duchowieństwa płockiego w okresie międzywojennym, które miały przeciwdziałać negatywnym skutkom społecznym powyższych zagadnień.