Znaczenie symboli w wychowaniu obywatelskim - Stradowski, Marcin A. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Powstanie i trwanie narodu i państwa wymaga systematycznej pracy nad edukacją każdego pokolenia. Taką rolę powinna pełnić edukacja obywatelska, która zaczyna się w domu rodzinnym i jest kontynuowana w szkole, ale która jest także zadaniem władz. Prawdziwa edukacja obywatelska jest wolna od polityki i ideologii. Ważną rolę w edukacji obywatelskiej odgrywają symbole, które wyrażają obowiązki każdego obywatela wobec narodu i państwa. Symbole narodowe, które wzmacniają poczucie obywatelstwa, powinny kształtować życie codzienne, a władze prowadzić politykę edukacyjną poprzez symbole, które oddają kulturę, tradycje, zwyczaje i historię danego narodu.