Nowenna ku czci świętego Józefa w pieśniach wraz z litanją na chór 2-głosowy autorstwa Franciszka Walczyńskiego - Garnczarski, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Nowenna, jedna z form pobożności ludowej rozwijająca się w wielu epokach, polega na żarliwym zwracaniu się do Boga przez okres dziewięciu dni, miesięcy lub lat, zazwyczaj za wstawiennictwem świętego, w celu uzyskania łaski. Artykuł dotyczy Nowenny ku czci św. Józefa w pieśniach z litanią na chór dwugłosowy znajdującej się w zbiorze ks. Franciszek Walczyński, proboszcz diecezji tarnowskiej, muzyk i pedagog. Kult św. Józefa rozkwitł zwłaszcza w XV wieku. W 1870 roku papież Pius IX ogłosił go patronem Kościoła powszechnego. Cztery z dziewięciu analizowanych utworów to utwory wcześniejsze, którym nadano nowe melodie. Pozostałe zostały w całości napisane przez Walczyńskiego. Piosenki są zwrotkowe, w większości z czterowierszowymi, bardzo regularnymi zwrotkami. Większość wersów ma 11 lub 8 sylab oraz dokładne i sparowane rymy. Jedna piosenka ma refren w środkowej zwrotce (wewnątrz zwrotki). Pieśni mają dwuczęściową strukturę, w której różne składowe AB zachowują ścisłą symetrię lub od niej odbiegają. Utwory są bardzo melodyjne, co wynika z przewagi sekund i tercji. Metrum pieśni, z nielicznymi wyjątkami dwudźwiękowych melizmatów, jest sylabiczne. Tonacja jest dur-moll, z przewagą tego pierwszego. Analizowane utwory są przystępne i mają prostą fakturę.