Towarzystwo św. Franciszka Salezego wobec zagrożenia nadużyciami seksualnymi względem nieletnich - Domaszk , Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Kościół katolicki, jak żadna inna wspólnota, podjął zdecydowane działania w celu osądzenia nadużyć seksualnych duchownych. Kościół dąży również do zapewnienia warunków do wychowywania i ewangelizacji młodych ludzi. Również Towarzystwo św. Franciszka Salezego podjęło w ostatnich latach odpowiednie kroki i strategie, aby oczyścić swoje szeregi i zmierzyć się z prawdą o wykorzystywaniu seksualnym nieletnich. Ważnym punktem odniesienia w początkowej formacji zakonnej są zapisy w Konstytucji salezjańskiej dotyczące czystości konsekrowanej. Konieczne jest również zdecydowane stosowanie zasad zawartych w Ratio Formationis. Problem dotyczy właściwego rozpoznania powołania i formacji człowieka w przestrzeni emocjonalnej i seksualnej. Zachowanie czystości wymaga także zaangażowania duchowego i całożyciowej ascezy w ramach tzw. formacji permanentnej. Jednak w przypadku wykorzystywania seksualnego konieczne jest zmierzenie się z problemem, czyli okazanie ofiarom współczucia i pomocy oraz wyjaśnienie całej prawdy o tym, co się naprawdę wydarzyło. Jeśli salezjanin jest winny przestępstwa, to w imię miłości i prawdy konieczne jest zastosowanie kar kanonicznych. Kryzys, który dotknął Kościół i Towarzystwo św. Franciszka Salezego, jest okazją do gruntownego oczyszczenia osobistego i wspólnotowego. Jest to jednocześnie przypomnienie, że tylko trwanie w Jezusie Chrystusie-Krzaku Winnym może przynieść dobre owoce apostolskiej służby młodzieży.