Teologia pracy w nauczaniu Jana Pawła II - Wieczorek, Włodzimierz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W centrum wizji pracy Jana Pawła II znajduje się człowiek. Bez człowieka nie ma pracy. Personalistyczne podejście do pracy jest zgodne z etyką pracy, ponieważ praca lub kapitał muszą przyczyniać się do dobra ludzkości. Etyka pracy podkreśla wartość, jaką przywiązuje się do pracownika. Teologia pracy nie może istnieć bez uznania podmiotowego wymiaru pracy. Etyka pracy koncentruje się na człowieku ze względu na dobro jego i bliźnich, a tym samym chroni pracownika przed odłączeniem od pracy. Praca pozbawiona sensu moralnego staje się bezcelowa, gdyż traci swój społeczny sens i staje się źródłem problemów socjoekonomicznych.