Główne aspekty działalności społeczno-kulturalnej w salezjańskiej parafii św. Krzyża w międzywojennych Kielcach - Pajek, Agnieszka (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Różnorodna działalność Zgromadzenia Salezjańskiego wyrosła z inicjatywy jego założyciela – św. Jana Bosko. Salezjanie zostali zaproszeni do Kielc przez biskupa Augustyna Łosińskiego w 1918 roku. Był to ich pierwszy dom zakonny i parafia w zaborze rosyjskim. Po utworzeniu wydziału stolarskiego w 1920 r. szkołę przekształcono w rzemiosło – chłopców można było kształcić w zawodzie krawca, szewca i stolarza. W 1928 roku pozostały już tylko dwa wydziały – stolarski i krawiecki, oba bardzo popularne wśród polskich chłopców. Ale placówka salezjańska to nie tylko sama szkoła, ale także szczególny rodzaj instytucji wychowawczej – Oratorium. Oratorium Salezjańskie im. J. Bosko w Kielcach powstało 8 września 1920 r. staraniem Pawła Bazgiera. Kilka lat później Wojciech Michałowicz postanowił podjąć trud budowy nowego gmachu szkoły, tak aby mógł on zostać przekształcony w gimnazjum. Projekt budowy szkoły krawieckiej został zatwierdzony przez Urząd Wojewódzki w Kielcach 6 XII 1938 r. Wojewoda powołał Salezjański Komitet Budowy Liceum dla uczczenia 20-lecia Odzyskania Niepodległości. Niestety, tę inicjatywę przerwał wybuch II wojny światowej.