Rozmowa psychologiczna i testy psychologiczne jako metody tworzenia opinii biegłego sądowego w sprawach o nieważność małżeństwa - Gołębiowska, Anna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W sądach kościelnych stosuje się klasyczne metody, takie jak rozmowa psychologiczna i ocena, ponieważ uważa się je za najcenniejsze środki psychologiczne. Metody testowania i kwestionariusze mają również duże znaczenie dla eksperta prawnego. Nie zawsze jednak stanowią one istotny dodatek, jak w innych badaniach psychologicznych. Wymienione powyżej techniki dochodzeniowe mają jedynie pomóc ekspertowi prawnemu w rozwianiu jego wątpliwości. Fakt zastosowania tych metod nie podnosi wartości ostatecznego wniosku, choć ważne jest, aby stosowane przez biegłego techniki dotykały nie tylko obecnego stanu psychicznego osoby badanej, ale także przeszłości.