Upadek Chama i jego skutki na podstawie Rdz 9,18-29 - Adamczyk, Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Historia z Rdz 9,18-19 ukazuje Prawdę, że człowiek przejawia skłonność do zła, które ma swoje źródło w wolnej woli i słabości ludzkiej natury. Autor opisuje sytuację pijanego Noego. Ukazuje większy grzech Chama, polegający na pogwałceniu zasady własności i szacunku do ojca. Zło dotyka ważnej relacji między ojcem a synem. Grzech przynosi poważne skutki. Osoba Chama jest uzasadnieniem zależności jego potomka od Izraela.