Nauka religii w szkołach w liście okólnym kongregacji wychowania katolickiego - Gałkowski , Tomasz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Kongregacja Edukacji Katolickiej w liście okólnym do Przewodniczących Konferencji Episkopatów w sprawie nauczania religii w szkołach (5 maja 2009) dostrzega związek między działalnością edukacyjną Kościoła, która jest integralną częścią jego misji, a decyzjami i życzeniami narodów, które troszczą się o kształtowanie i rozwój sprawiedliwego społeczeństwa, opartego na poszanowaniu praw człowieka. W tej formule można odnaleźć dwa stałe punkty odniesienia Kościoła dotyczące jego misji we współczesnym świecie. Pierwszym z nich jest stała ochrona wolności wyznania i nauczania religii, które są częścią praw człowieka. Drugim jest postrzeganie katechezy jako części szerszego procesu wychowania młodzieży. Konsekwencją takiego podejścia jest możliwość budowania społeczeństwa obywatelskiego opartego na wartościach religijnych i etycznych