Rozwój jako powołanie człowieka - Zadroga, Adam (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Głównym celem niniejszego artykułu jest pogłębienie jednej tezy z encykliki Caritas in veritate Jego Świątobliwości Benedykta XVI: „Postęp w swoim pochodzeniu i istocie jest przede wszystkim powołaniem” (CiV 16). Autorka dokonała tego w trzech punktach: (1) opisanie, czym jest powołanie chrześcijańskie, (2) przedstawienie źródeł powołania człowieka do rozwoju oraz (3) ukazanie najważniejszych aspektów chrześcijańskiego rozumienia postępu człowieka.