Bezdomne kobiety w opinii bezdomnych kobiet - Szluz, Beata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Niniejszy artykuł został napisany w oparciu o szersze, własne badania, które zostały przeprowadzone w 2009 r. wśród 52 bezdomnych kobiet na terenie województwa podkarpackiego. Badane osoby zostały dobrane pod względem kryterium wieku, miejsca przebywania podczas prowadzenia badań oraz okazjonalnego lub stałego pobytu w schronisku. Zastosowano autobiograficzny wywiad narracyjny, będący szczególną formą wywiadu swobodnego lub pogłębionego. W tekście podjęto próbę ukazania opinii bezdomnych kobiet na temat ich samych. Zobrazowano dostrzeżone przez nie uwarunkowania bezdomności innych kobiet, jak również podjęto próbę nakreślenia dokonanej przez respondentki charakterystyki.