Mass media i reklama a choroby cywilizacyjne: anoreksja i bulimia - Dycht, Marzena; Marszałek, Lidia (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Wielu pedagogów, psychologów, socjologów i przedstawicieli innych nauk społecznych zwraca uwagę na postępującą destrukcję ciała, umysłu i psychiki współczesnego człowieka. Poparciem dla tego poglądu może być pojawienie się coraz większej liczby zaburzeń, chorób psychicznych i irracjonalnych zachowań ludzi. Anoreksja i bulimia istnieją od wielu lat, jednak w czasach nowożytnych ich zasięg znacznie się zaostrzył. Współczesne media w dużym stopniu determinują funkcjonowanie i rozwój człowieka. Ich wyjątkowa pozycja wynika przede wszystkim z faktu, że niemal każdy człowiek wciąż jest uzależniony od głównego kanału globalnej komunikacji. Nowe technologie informacyjne mają charakter globalny, odgrywają znaczącą rolę w tworzeniu kultury XXI wieku. Kształtują relacje, kształtują życie polityczne i gospodarcze krajów, kształtują wzorce osobowe. Artykuł dotyczy znaczenia rozwijania problematyki środków masowego przekazu dla szerzenia się zjawiska anoreksji i bulimii.