Punki, skinheadzi i metale. Normy i wartości młodzieżowych subkultur symbolicznych - Lutostański, Michał Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Powyższy artykuł ma na celu ukazanie subkultur młodzieżowych, które wciąż nie zostały wystarczająco głęboko przeanalizowane przez badaczy społecznych. Podczas gdy na świecie powstają coraz to nowe subkultury, „klasyczne” grupy młodzieżowe wciąż pozostają bardzo interesujące. Ten artykuł ukazuje normy i wartości trzech subkultur młodzieżowych w zmieniającym się współczesnym świecie. Są one nazywane subkulturami symbolicznymi (T. Paleczny, 1997). Tekst ten opiera się na 21 wywiadach pogłębionych przeprowadzonych w 2009 roku z członkami tychże grup – Skinheadów, Punków i Metali. Dwie pierwsze subkultury zostały wybrane do badania ze względu na ich – jak się wydaje – opozycyjne względem siebie wartości. Metale natomiast, w literaturze przedmiotu, opisywani są jako ci nie posiadający szczególnie zarysowanego systemu wartości. Przeprowadzone badania nie potwierdzają jednak do końca tego faktu. Ten artykuł ukazuje najważniejsze elementy w życiu członków subkultur młodzieżowych oraz zasady dominujące w ich świecie społecznym.