Programowanie katechetyczne służące dynamizowaniu katechezy - Wrońska , Halina (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Jednym z głównych warunków efektywności każdego świadomego i celowego działania, zwłaszcza długotrwałego i złożonego, jest umiejętność programowania. Kto bierze pod uwagę programowanie katechetyczne, decyduje się na określony proces, który wymaga przemyślenia i organizacji działań w odniesieniu do konkretnych osób i sytuacji. We współczesnym programowaniu katechetycznym ważną przesłanką jest dowartościowanie opracowań diagnostycznych, tworzonych z udziałem specjalistów nauk humanistycznych oraz teologicznych. Rzetelna ocena rzeczywistości prowadzi do wskazania kluczowych problemów, z jakimi boryka się współczesny katechizowany w Kościele i w świecie. Do ich rozwiązywania potrzebne są programy szczegółowe, które wskazują najważniejsze decyzje dotyczące środków, sposobów i czasu działania. Skuteczność programowania katechetycznego zależy w dużej mierze od umiejętności pracy zespołowej. Dlatego programowanie katechetyczne wymaga zaangażowania różnych grup i ośrodków, zarówno oświatowych, jak i kościelnych. Uczestnictwo i współodpowiedzialność w Kościele nie wynikają tylko ze wskazań dobrej organizacji. Przede wszystkim są wyrazem istnienia i działania Kościoła jako wspólnoty.