Początki religii pogańskich według Justyna Męczennika - Zyzek, Kacper (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł przedstawia teorię genezy mitów i obrzędów pogańskich, której używał Justyn Męczennik. Według niej, aniołowie zstąpili na ziemię i współżyli z córkami ludzkimi, które im się podobały. Spłodzili w ten sposób potomstwo – demony. Te przeraziły ludzi tak, że wzięli je za bogów. Dlatego, kult należny prawdziwemu Bogu, został dany tym diabelskim istotom. Justyn dodał do tej teorii filozoficzne koncepcje okresu, w którym żył. Aniołowie opuścili niebo, ponieważ wpadli w namiętności pożądań (pathe epithumion). Łączyło się to z odrzuceniem logosu czyli działaniem bezrozumnym i pogardą dla Słowa Bożego. Poddani demonom ludzie mieli tę samą postawę.