Moralne implikacje przymierza - Jędrzejewski , Sylwester (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Przedstawione w Biblii normy moralne ujawniają się w procesie rozwoju kulturowego i teologicznego. Dość często moralność biblijna pojawia się w kontekście idei Przymierza. Ostatecznie w samym sercu etyki biblijnej odnajdujemy wartości, które były fundamentalne dla określonego rodzaju ludzkiej egzystencji i ludzkiej drogi do Boga. Sposób, w jaki Biblia rozumie Przymierze, które jest zbudowane na podstawowym i konstytutywnym darze relacji między człowiekiem a Bogiem. Teologowie Przymierza wskazują na uniwersalne wnioski etyczne, nawet jeśli te ustalenia dotyczą tylko jednego wybranego przez Boga narodu. W kulminacyjnym momencie rozwoju idei Przymierza, w głoszeniu Nowego Testamentu, dokonuje się zwiastowanie moralności, której istotą jest prawo miłości. Ten rodzaj prawa jest rozumiany jako nowe creatio. Jej istotą jest dynamiczny charakter moralności wynikający z niezmienności reguł moralnych. Bóg – pozostając niezmienny w swoim darze moralności – pozwala, by ludzkie rozumienie daru miłości nieustannie dojrzewało w płynnie zmieniającej się rzeczywistości historycznej.