Celibat diakonów i prezbiterów w dyscyplinie kościoła łacińskiego - Stawniak , Henryk (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł jest refleksją nad kapłaństwem i związanego z nim celibatu. Temat celibatu wywołuje dyskusja wokół skandalu pedofilii w Kościele i chociaż podkreśla się w mediach, że nie należy tych nadużyć seksualnych łączyć z wymogiem celibatu, to jednak wydarzenia te pośrednio sprowokowały dyskusję nad sensem i potrzebą celibatu we współczesnej rzeczywistości. Niektórzy twierdzą, że w związku z tym potrzebne jest nowe spojrzenie na celibat. Jeszcze inni stawiają pytania o genezę i rozumienie pierwotne celibatu. Czy średniowieczni kanoniści i myśliciele pojmowali tak samo celibat jak współcześni? Co oznacza celibat diakona i prezbitera dzisiaj? Co z duchownymi żonatymi innych wspólnot wyznaniowych, którzy proszą o włączenie do Kościoła łacińskiego? Jaka jest procedura otrzymania dyspensy od celibatu? Czy Kościół jutra z celibatem? Takie pytania i odpowiedzi na nie stanowią główne treści opracowania.