Ocena stygmatyzacji w świetle zasad życia społecznego - Kosche, Magdalena (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Stygmatyzacja jest procesem obecnym we współczesnym społeczeństwie na wiele sposobów. Obejmuje ona różne grupy osób, które są naznaczona ze względu na ich specyficzny, dyskredytujący i nieakceptowany atrybut. Niniejszy artykuł to próba ukazania, czym jest fenomen stygmatyzacji oraz jaki wpływ wywiera na ludzkie poglądy i zachowania. Główny zaś cel, to ocena moralna stygmatyzacji społecznej w świetle takich zasad życia społecznego, jak godność osoby, zasada dobra wspólnego, zasada powszechnego przeznaczenia dóbr, zasada pomocniczości, kategoria uczestnictwa oraz zasada solidarności. Wyniki tej oceny świadczą, iż stygmatyzacja społeczna jest negatywnym procesem nie tylko w odniesieniu do życia indywidualnego człowieka, lecz również grup i społeczeństwa.