Integracyjne oddziaływanie kościoła w społeczeństwie - Dziewulski, Grzegorz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest problematyka wspólnototwórczego od-działywania Kościoła. Została ona podjęta zasadniczo na płaszczyźnie socjologiczno-historycznej, z uwzględnieniem perspektywy teologicznej. W tradycyjnym modelu społeczeństwa religia stanowiła zasadniczo istotny czynnik integrujący go oraz porządkujący i legitymizujący naród, państwo i zasady życia jednostki w nich. Na przestrzeni wieków zakres i postać oddziaływania wspólnototwórczego uległy znacznej transformacji tj. osłabieniu i przeorientowaniu ku zaspokajaniu potrzeb jednostki. Tym niemniej Kościół (religia) nadal pozostaje w społeczeństwie trwałym rezerwuarem narodowych i społecznych symboli, kryterium mo-ralnego osądu i dostarczycielem sensu, źródłem wewnętrznych motywacji i wsparcia w sytuacjach kryzysu, oraz jest nosicielem perspektywy ostatecznego przeznaczenia ludzkości.