Problematyka współpracy parafii katolickich z misjami kulturowo-językowymi w Szwecji - Chamarczuk , Mariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Poniższy artykuł traktuje o konieczności współpracy pomiędzy parafiami katolickimi a misjami narodowymi w Szwecji – dla dobra imigrantów. Analiza obejmuje status tych dwóch podstawowych instytucji duszpasterstwa w strukturze administracyjnej Kościoła katolickiego. Zastanowiono się również nad możliwościami i trudnościami wynikającymi z faktu, że przekrój społeczeństwa tworzącego wspólnotę katolicką w Szwecji jest wielokulturowy, a także nad poziomem świadomości budowania trudnej jedności jako warunku koniecznego do przekazywaniu wartości chrześcijańskich następnym pokoleniom.