Pedagogika ks. Bosko w dzisiejszej szkole prowadzonej przez Zgromadzenie Salezjańskie. Część II - Grządziel , Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
System wychowawczy ks. Bosko realizowany w środowiskach salezjańskich ma możliwość okazania swojej wartość zarówno jako metoda wychowawcza, jak i propozycja ideałów i celów. Cechy powyższe dają mu miejsce w pedagogice, a szczególnie w jej aspekcie odnoszącym się do praktyki wychowania. Artykuł powyższy kontynuuje refleksję nad możliwościami realizowania procesów wychowawczych w oparciu o ten system w instytucjach szkolnych. W sposób szczególny podejmuje rolę nauczyciela i wychowawcy oraz ich kompetencji. Ukazuje również możliwości, jakie oferuje „wspólnota praktyki zawodowej” w procesach zawodowego doskonalenia.