Dzieje świętych wizerunków w chrześcijaństwie – zarys historii - Jasiewicz, Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Ikona narodziła się w Bizancjum i stanowi syntezę tradycji hellenistycznej, wywodzącej się z dziedzictwa grecko-rzymskiego, przekształconego i przystosowanego do nauki chrześcijańskiej oraz form artystycznych pochodzących z Palestyny, Azji Mniejszej, Egiptu i Syrii. Święte wizerunki kształtowały się przez wieki, każda epoka miała wpływ na wytworzenie się ich specyficznego charakteru. Stąd, celem tego artykułu jest prześledzenie, w zarysie, dziejów obecności świętych obrazów w historii chrześcijaństwa.