Perychoreza natur w ujęciu Maksyma wyznawcy - Kochańczyk-Bonińska, Karolina (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Maksym Wyznawca jest jednym z pierwszych autorów, którzy użyli terminu perichoreza. Co ważniejsze, wobec monofizytyzmu i monoteletyzmu definiuje podstawowe pojęcia, takie jak substancja, hipostaza i natura. Na podstawie tych formuł rozwija swoją doktrynę dwóch natur w jednej hipostazie, podkreślając, że nie można używać terminów: fu¢sij su¢nqetoj, mi¢a a¥plw¤j fu¢sij czy mi¢a su¢nqetoj fu ¢sij w stosunku do Chrystusa. Jedynym właściwym terminem jest u¥po¢stasij su¢nqetoj – Syn Boży współistotny Ojcu i wszystkim ludziom