Kulturowe uwarunkowania roli kobiety we współczesnym społeczeństwie - Marszałek, Lidia (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Życie społeczne wiąże się z rozróżnianiem kwestii, które są męskie lub żeńskie. Podział ten przenika wszystkie aspekty ludzkiego życia. Normy i nawyki społeczne ograniczają role kobiet i mężczyzn, pozostawiając niewielki wybór sposobu bycia kobietą lub mężczyzną. Równość kobiet i mężczyzn w dziedzinie prawa jest dziś tak zaawansowana, że ​​znosi ostatnie ślady patriarchatu – równość wobec władzy, pracy, instytucji małżeństwa, własności czy rozrywki. Nie oznacza to jednak, że równouprawnienie kobiet i mężczyzn zyskało całkowitą aprobatę społeczną. Chociaż większość społeczeństwa przynajmniej toleruje – jeśli nie popiera – obecność kobiet w prawie wszystkich zawodach, na kierowniczych stanowiskach, inicjatywę rozwodową czy macierzyństwo bez małżeństwa. Wciąż jednak istnieją pewne różnice między prawami, które przysługują kobietom, a możliwościami i chęcią ich wykorzystania. Kobiety bardzo często realizują nowy wariant dotychczasowych ról społecznych, łącząc te role z cechami swojej płci, co w większości przypadków staje się podstawą rodzących się konfliktów w zakresie pełnionych ról. Przedstawione w licznych opracowaniach fakty dotyczące sytuacji społecznej kobiet na świecie dowodzą, że generalnie kobiety mają niższy status społeczny niż mężczyzna w aspekcie prowadzenia życia społecznego oraz w sferze kulturowej i ekonomicznej. Społeczne oczekiwania kobiet najczęściej reprezentują patriarchalny ideał kobiecości, który ogranicza udział kobiet w życiu do sfery erotycznej i macierzyńskiej. Kobiety mogą albo dopasować się do społecznie dyktowanego wzorca i jednocześnie umocnić swoją pozycję, albo zdystansować się od niego i spotkać ze społecznym ostracyzmem.