Postawy społeczeństwa wobec osób z niepełnosprawnościami w ujęciu historycznym i współczesnym - Gazdulska, Monika (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Literatura dotycząca pedagogiki specjalnej podaje, że na przestrzeni dziejów postawy wobec osób niepełnosprawnych były skrajnie różne. Spoglądając wstecz na okres wspólnot plemiennych i starożytność, zauważamy wrogość wobec osób niepełnosprawnych, która doprowadziła do wyeliminowania osób niepełnosprawnych z życia społecznego. Przeglądając różne okresy historii, zauważamy, że postrzeganie osób niepełnosprawnych w niekorzystnym świetle ulegało pozytywnym zmianom. Literatura współczesna podaje trzy różne rodzaje postaw społecznych wobec osób niepełnosprawnych: postawa negatywna – postawa odrzucenia, postawa ambiwalentna – jednocześnie pozytywna i negatywna, postawa pozytywna – postawa akceptacji. Postawy społeczne mają różny charakter, nie są trwałe i podlegają przemianom zarówno w ujęciu historycznym, jak i współczesnym. Szerzenie wiedzy o osobach niepełnosprawnych ma niewątpliwie zgubny wpływ na zmianę postaw wobec osób niepełnosprawnych. To koraliki do rozpoznania osób niepełnosprawnych jako osób z pewnymi pragnieniami, życzeniami, uczuciami, myślami i problemami, jakie ma każdy z nas.