Franciszek Salezy jako wychowawca i pedagog - Wirth , Morand (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Św. Franciszek Salezy nie jest uważany za pedagoga. Jego nazwisko nie pojawia się w historii szkolnictwa i nie jest cytowane w książkach związanych z tą tematyką. Co więcej, nawet jego koncepcja edukacji jest generalnie lekceważona przez autorów katolickich. Trzeba przyznać, że Franciszek Salezy nie napisał żadnego traktatu pedagogicznego, zresztą w czasie swojej działalności duszpasterskiej w wielu miejscowościach czynił sugestie i realne odniesienia do wychowania. Autor niniejszego artykułu stara się skupić na jednym: jego znaczeniu jako pedagoga i pedagoga. Pedagog, bo na bieżąco spontanicznie zajmował się edukacją, a także pedagog, jeśli chodzi o podejmowanie edukacji jako przedmiotu refleksji.