Jezus jako król w czwartej Ewangelii „To Ty powiedziałeś, że jestem królem” (J 18, 37) - Łabuda, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
W artykule autor stara się spojrzeć na Jezusa Chrystusa jako na króla. Określenie „król” pojawia się wielokrotnie na kartach Nowego i Starego Testamentu. Mając to na uwadze, autor analizuje portret Jezusa jako króla w Ewangelii według św. Jana. Czyni to zwłaszcza w opisie cierpienia Mistrza z Nazaretu. Święty Jan wspomina o królewskim tytule Chrystusa głównie w relacji o przesłuchaniu Jezusa przez Piłata, o Jego męce na Golgocie, a także w opisie wydarzeń, które mają miejsce po jego śmierci. Analiza tych faktów ujawni znaczenie królewskiego tytułu Jezusa, a także to, w czym św. Jan widział królewską naturę Jezusa i wreszcie, na czym opierała się jego królewska działalność.